Martha Liliana

Martha Liliana

OM BLOGGEN

Find inspirations, collect informations and use my observations to create readable stories.

Forebygge vs. reparere

Tanker i fartaOpprettet av Martha Liliana ma., august 31, 2015 21:41:15
Hvordan selge helseprodukter når folk gjerne kjøper kuren, men bryr seg mindre om forebygging?

Dette kan henge sammen med vanemessig utsettelsesatferd, altså at vi utsetter eller lar være å gjøre tiltak for å opprettholde en ønsket tilstand. For eksempel kan vi utsette oppgaver på forhånd. Dette er gjerne oppgaver som vi har bestemt oss for å gjøre, og vi vet at konsekvens er uheldig. Men hvorfor gjør vi det for det? Oppgavene kan variere i viktighetsgrad, slik som dagligdagse ting – å ta klesvasken til mer alvorlige utsettelser som å dra til legen ved mistanke om sykdom.

Så hvorfor gjør vi det? Oppgaver vi opplever som langsiktige, store, vanskelige eller krevende er lettere å utesette. Fordi vi er veldig flinke til å selge til oss selv på egne unnskyldninger og grunner for å slippe å gjøre ting. Våre unnskyldninger er nemlig skreddersydd for oss, og derfor enkelt å godta. Vi har kanskje prøvd, men ofte hvis vi mislykkes blir oppgaven (mer) negativ ladet. Frykten for fiasko kan altså øke. Men det å utsette slike oppgaver gir oss umiddelbar positiv konsekvens – vi unnslipper ubehag, vi flykter fra stress. Fordi når vi velger å gjøre noe annet som vi liker bedre får vi altså positive opplevelser. Å utsette kan dermed føles godt. En annen ting er at det vi ikke ser blir ofte glemt eller nedprioritert.

Så hvordan kan vi se dette i sammenheng med å forebygge sin egen helse? Ofte har folk en rasjonell forklaring på hvorfor de velger å ikke trene, ta kosttilskudd, drikke tran, spise 5 om dagen og så videre. Mange også undervurderer effekten av det ved at de overvurderer sin egen evne til å faktisk for eksempel spise fisk 2–3 ganger i uka. For når spørsmålet om Du, spiser vel fisk to-tre ganger i uka slik som Helsedirektoratet anbefaler oss? Er det vel for de fleste av oss letteste å bare si –Ja, klart jeg gjør det.
Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.